Silindirik Hangar Depo

Hangarlar (Depolar); genellikle ürün veya araç depolamakta tercih edilmektedir. Fırtına, rüzgar ve yağmur gibi bir çok doğa olayında çelik yapısı sayesinde direnç gösterir. Yapısı, iç hacmi en yüksek düzeyde tutmak üzere tasarlanmıştır. Öyle ki bir uçak bile çelik depoda muhafaza edilebilir.


HANGARLAR (DEPOLAR) HAKKINDA BİLGİLER;

Çelik konstrüksiyon yapılar geniş hacimli çözümler oluşturmak için ideal bir yöntemdir. Atölye, fabrika, imalathane, depo, ambar, hangar...vb. ihtiyaçlar en ve boyda geniş alanlar meydana getirilir. Üretim, depolama, bakım üniteleri için maksimum depolama alanı sağlar. Hangarların duvar ve çatı kaplama malzemelerinde farklı alternatifler kullanılabilir. Böyle farklı amaçlara yönelik estetik yapılar üretilebilir. Hangarların montajı kısa sürmekte ve istenildiğinde sökülüp başka bir yere kurulabilmektedir.

KONTEYNERLERİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Çok çeşitli alanlarda kullanılacağı gibi başlıca kullanım alanları şunlardır;

  • Depolar Liman, Lojistik, Gümrüklü Antrepo, Askeri Depo, Araç & Uçak Hangarı, Dans &Sanat Okullarıdır.

HANGARLARIN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Çok Yönlü oluşu,
  • Kolayca kullanım isteğine göre hazırlanışı,
  • Dayanıklılığı ve sağlamlığı,
  • Küçük yada büyük malzemelerin depolanmasına olanak vermesi,
  • Geniş hacim sağlama imkanı
  • Düşük maliyetli olması,
  • Kolay depolama olanağı sağlaması,
  • Hızlı montaj ve demontaj edilmesi,
  • Sonradan eklenebilir olması,
  • İstenildiğinde başka bir alana taşınabilmesidir.

SİLİNDİRİK HANGAR TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Kenar yükseklik: İstenilen yükseklikte yapılabilmektedir. 

Genişlik: İstenilen genişlikte yapılabilmektedir.

Uzunluk: İstenilen uzunlukta yapılabilmektedir.

STANDARTLAR;

Dizayn ve hesaplarda aşağıdaki standart, kural ve el kitaplarından faydalanılmıştır. TS 648: Çelik yapıların hesap ve yapım kuralları; TS 3357: Çelik yapılarda kaynaklı birleşimlerin hesap ve yapım kuralları.

ZEMİN;

Tarafımızca verilecek zemin planındaki ölçülere uygun olarak ALICI temeli hazırlamaktadır. Temelin statik hesaplarının yapılması, donatılarıyla birlikte temel betonunun dökülmesi, çelik yapının montajından sonra zemine yapılacak şap, vs. kaplamalarının sorumluluğu ALICI’ya ait olmaktadır. Alıcıya, demirli redye temel ve çelik hasırlı zemin yapması, tavsiye edilmektedir. Ankraj plakaları taşıyıcı kolonlara cıvata ile bağlanmakta olup, çelik yapının sökülmesi durumunda kolay ve hasarsız de montaj imkanı tanımaktadır.

ÇELİK KARKAS;

Boylamasına iki yanda ve dört köşede, 250 cm aralıklarla, Boru profil taşıyıcı kolonlar bulunmaktadır. Binanın iki baş ve orta kısmında çapraz bulunmaktadır. Çatı makasları birbirlerine profil aşıklarla bağlıdır. Çatı ve duvarlarda yeterli sayıda çapraz aşıklar bulunmaktadır.

DUVAR KAPLAMASI;

0,50 mm oluklu galvaniz sac kullanılmakta olup, duvar aşıkları matkap uçlu vidalarla kolonlara bağlanmaktadır.

ÇATI KAPLAMASI;

0,50 mm oluklu galvaniz sac kullanılmakta olup, duvar ve çatı aşıklarına galvaniz kaplı matkap uçlu vidalarla bağlanmaktadır. Çatıda yağmur oluğu bulunmamaktadır.

KAPILAR;

Kapılar standart olarak iki kanat halinde yapılmakta olup, bir kanadın üzerinde 0,90mx2,00m ölçülerinde bir servis kapısı bulunmaktadır. Yapının bir alnında bulunan bu çift kanatlı kapının toplam genişliği ve yüksekliği projeye göre değişik ölçülerde yapılabilmektedir. Kutu profil ve özel sac profillerden üretilen kapılar, iki yana açılır çift kanatlı menteşeli tip olmaktadır. İstek halinde, kapı kanatları alının iç yüzeyinde kayar tip olarak yapılabilmektedir.

DOĞAL AYDINLATMA;

Yapının gün boyunca doğal aydınlanması için, iki cephede boydan boya şerit halinde oluklu şeffaf aydınlatma bandı kullanılmaktadır.

BOYA;

Galvaniz sac dışındaki bütün konstrüksiyon paslanmaya karşı astarlanmaktadır.

MONTAJ;

Standart parçalar birbirlerine cıvata ve somun yardımıyla veya geçme sistemiyle monte edilmektedir. Bu nedenle yapıların sökümleri ve yeniden kurulmaları çok kolay ve hasarsız olup, yıllar boyu aynı verimlilikte kullanılabilmektedir.