Prefabrik Konutlar

Prefabrike hazır yapılar amacına göre geniş ve uzunlukları değişken, istenilen her türlü yerleşim alanına uygulanabilecek şekilde çevre koşuları da dikkate alınarak imal edilmektedir. Prefabrike evler, ses-ısı izolasyonu, yangın ve depreme dayanıklılığı bakımından uluslararası standart ölçülerinde hazırlanır. İsteğe göre değişik seçenekli malzemeler de kullanılır. Özel temel gerekmeden vinç ihtiyacı olmaksızın çevreyi kirletmeden kısa sürede monte edilir. Özellikle bağ evi, yayla evi, yazlık ev, kışlık ev, motel ve tatil köyleri için pratik ve ekonomik çözümdür.

PREFABRİK EV NEDİR?

Prefabrik; Prefabrik sözcüğü Türkçe bir kelime olmayıp İngilizce'den dilimize gelmiştir. Bu kelimenin aslı "prefabricate" yani "parçaları önceden hazırlamak" dır. Prefabrik; parçaları fabrikalarda hazırlanmış ve montaj edileceği yere bu parçalar nakledilerek ve orada önceden planlandığı gibi parçaların birleştirilmesi yani montajının yapılmasından sonra ortaya çıkan yapılardır. Prefabrik ile tek katlı ya da çok katlı yapılar inşa etmek mümkündür. Prefabrik ile evler, sosyal tesisler, okullar, şantiye yapıları, hastaneler, kamp alanları, havuzlar ve bilumum alanlarda kullanılabilecek yapılar ortaya çıkartılabilmektedir.

PREFABRİK EVLERİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Prefabrik yapılar modüler olmasından dolayı daha önceden planlanarak ve ihtiyaçlara göre üretilmesi, Prefabrik yapılar diğer yapılara göre çok daha pratik olup çok daha kısa sürede teslim edilmesi, Prefabrike yapıların diğer yapılara göre daha esnek ve depreme, zemin kaymalarına dayanıklı olması (8.5 şiddetinde deprem ve 80 km rüzgar hızı), Prefabrike yapıların her isteğe cevap vermesi, Prefabrikte odaların, balkonların, banyoların istenilen yerlere yerleştirilebilmesi, Prefabrik yapıların ısı ve ses yalıtımı diğer yapılara göre çok daha fazladır, Her türlü alana ve büyüklüğe göre üretilmesi, İstenildiğinde sökülüp yere başka yere montaj yapılabilmesi, İsteğe göre özel tasarımlar, modern, estetik, yeni projeler üretilebilmesi, İmalatı fabrikalarda yapılıp, montajının kısa sürede yerinde tamamlanıp teslim edilmesi, İsteğe göre değişebilen görünüm seçeneklerine sahip olması, Isıtma sistemi olarak kalorifer tesisatı ve klima sisteminin uygulanabilir olması, İstenmeyen ya da değiştirilmesi gereken bölümlerin çıkarılabilir veya değiştirilebilir olması, Çevreyi kirletmeden ve etrafa rahatsızlık vermeden oluşturulması, Prefabrike yapının isteğe göre çatı kaplama malzemesinin ve duvar kaplama malzemesinin ham madde özelliğinden rengine kadar geniş seçenekler sunması, Prefabrikte; trapez saç, single ve ondüline gibi çeşitlerinin kullanılabilmesi, Prefabrik yapıların iç ve dış duvarlarında fibercement, PVC, yalı baskı, sıvalı mantolama, alçıpan, suntalam ve bisküit tuğla gibi çeşitlilik sağlayabilmesidir. Prefabrik ile çelik yapı arasındaki fark nedir?

PREFABRİK İLE ÇELİK KONSTRÜKSİYON EV ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Prefabrik yapılar ile çelik yapılar arasındaki en belirgin fark yapı iskeletidir. Hafif çelik yapılarda iskeletin tamamı çelik ile örülürken prefabrik yapılarda çelik birleşim elemanları, taşıyıcı kolon ve kirişlerde; statiğin gerektirdiği şekilde kullanılır. Bu iki sistem arasındaki yoğun çelik kullanımı farkı hafif çeliği daha pahalı bir sistem yapmakla birlikte 1 ve 2 katlı yapılarda prefabrik gerekli mukavemeti sağlayabilmekte, ancak 3. kat için hafif çelik kaçınılmaz olmaktadır.

BİR PREFABREİK EVİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Prefabrik yapılara; kullanılan malzemelere ve tekniğe göre minimum 40-70 yıl arası ömür biçebiliriz. Prefabrik yapılarda galvanizli çelik ve ya antipas boyalı malzemeler kullanıldığı için paslanma ve çürüme gibi durumlar ile karşılaşmazsınız. Prefabrik yapılar hangi teknikle üretilirse üretilsin 3 iklim bölgesi ve 1. Derece deprem bölgesi baz alınarak tasarlanıp imal edilmektedir.