MERAK EDİLENLER

    1. Prefabrik Nedir ?

      Prefabrik Hakkında Bilgiler
      Prefabrik kelimesi prefabrike asıl anlamını taşımaktadır. Türkçeye ingilizceden geçen prefabrik kelimesi, pre yani ön anlamında ve sonrasında fabric yani yapı anlamında birleştirilerek prefabric anlamını kazanmıştır. Kısalarak ingilizcede prefab, uzun olaraksa prefabricate, prefabricated, prefabrication olmak üzere çeşitli anlamlar kazanmıştır.

      Prefabrik kelimesi asıl anlam olarak ön üretimli küçük prefabrik ev anlamına gelmesine rağmen ön üretimli olan ve portatif, hazır üretilmiş, ayrıca bu sektöre hitap eden birçok bileşenide kapsamaktadır. Örnek vermek gerekirse buna prefabrik ev, prefabrik villa, prefabrik yapı, prefabrik bina, prefabrik konut, prefabrik site, prefabrik sosyal tesis, prefabrik hangar, prefabrik şantiye, prefabrik çalışma sahası, prefabrik kapalı saha, prefabrik fabrika gibi kısa kısa bahsedebiliriz. Kullanım alanına göre prefabrik kabin ve prefabrik konteynerlerde bu prefabrike kelimesinin kapsadığı ön üretimli hazır yapılardandır.

      Prefabrik kabinler için kullanım alanları GSM kabini, satış kabini, pazarlama kabini, gişe kabini, güvenlik kabini, bekçi kabini, büro kabini, ofis kabini, wc kabini, duş kabini, tuvalet kabini veya diğer her kullanıma sahip, her yerde her amaca uygun şekilde kabinler olarak sırayalabiliriz. Konteynerler ise kabinler gibi depo konteyneri, ofis konteyneri, şantiye konteyneri, fabrika konteyneri, gişe konteyneri, güvenlik konteyneri, stok konteyneri, wc konteyneri, duş konteyneri, tuvalet konteyneri şeklinde başlıca sıralanabilir Parçaları önceden hazırlanıp birleştirilerek oluşturulan, kurma.

      Dünyada uzun zamandır yaygın olarak kullanılan prefabrik yapılar, 2000’li yıllardan bu yana Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. Depreme dayanıklılığı tüm dünyada kabul gören prefabrik yapılar, deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde her geçen gün daha fazla talep görüyor. Kullanım alanı çok geniş olan bu yapılar, ev, sosyal tesis binaları, ofisler, kamu idari binaları, yatakhane, yemekhane, kamp, şantiye yapıları, showroomlar, sağlık binaları ve askeri tesisler gibi çok farklı formlarda inşa edilebiliyor.

      Prefabrik yapılar, betonarme binalara bir alternatif olmanın da ötesinde sunduğu birçok avantaj sebebiyle dünya genelinde oldukça fazla rağbet görüyor. Kurulumdaki hız ve kolaylık, ihtiyaca göre farklı yerlere taşınıp yeniden kurulabilmesi, daha ekonomik çözümler olması, isteğe göre farklı malzeme kullanımı prefabrik yapıların öne çıkan özelliklerini oluşturuyor.

    2. Prefabrik Evlerin Avantajları

      Prefabrik yapılar diğer yapılara göre daha esnektir. Depreme ve zemin kaymalarına dayanıklıdır.

      Prefabrik yapıların ısı ve ses yalıtımı diğer yapılara göre çok daha fazladır.

      Prefabrik yapılar modüler olmasından dolayı daha önceden planlanarak ve ihtiyaçlara göre üretilebilir.

      Prefabrik yapılar diğer yapılara göre çok daha pratik olup çok daha kısa sürede teslim edilebilir.

      Her türlü alana ve büyüklüğe göre üretilebilir.

      İsteğe göre değişebilen görünüm seçeneklerinin olması.

      İstenmeyen ya da değiştirilmesi gereken bölümlerin çıkarılabilmesi veya değiştirilebilmesi.

      Çevreyi kirletmeden ve etrafa rahatsızlık vermeden oluşturulması.

      Prefabrike yapının isteğe göre çatı kaplama malzemesinin ve duvar kaplama malzemesinin ham madde özelliğinden rengine kadar, birbirinden zengin olanakların tanınması imkanı.

      Prefabrik yapıların iç ve dış duvarlarında Amerikan siding, betopan, yalıpan, taşonit, fugalı, fibercement, PVC, yalı baskı, ve sıvalı mantolama gibi çeşitlilik sağlayabilmesi.

    3. YMP PREFABRİK Alternatif Yapı Sistemleri

      1.derece deprem kuşağında yaşayanlar olarak tüm önlemleri almalıyız Kırmızı Renk 1.derece Deprem bölgelerini gösterir…

      deprem

      DEPREM ANINDA… “Adım Doug Copp. Dünyanın en tecrübeli kurtarma birimi Amerikan Uluslararası Kurtarma Ekibinin Kurtarma şefi ve afet olayları müdürüyüm. Bu makaledeki bilgiler bir deprem anında hayat kurtaracaktır. İçinde 20 maket (mannequis) olan bir okulu ve evi yıktık. 10 maket “çömel ve korun” metodunu uygularken, 10 maket “hayat üçgeni” metodumu uyguladı. Tasarlanmış yıkımdan sonra görüntüleri filme almak ve sonuçları belgelemek için enkazı geçip binaya girdik. Bina yıkımlarında oluşabilecek şartlar dahilinde direk olarak gözlemlenebilen ve bilimsel şartlar altında hayatta kalma tekniklerimi uyguladığım film “çömelip korunan/saklanan” kişiler için hayatta kalma şansının sıfır olduğunu ortaya koydu. Hayat üçgeni metodumu kullananlar için hayatta kalabilme şansı yaklaşık olarak % 100 oldu. Bu film Türkiye de ve Avrupa’nın geri kalan kısmında milyonlarca izleyici tarafından izlendi. Bu film ABD, Kanada ve Güney Amerika da Real TV programında izlendi. Enkazına girdiğim ilk bina 1985 Mexico City depreminde bir okuldu. Bütün çocuklar sıralarının altındaydı. Her bir çocuk kemiklerinin kalınlığına kadar ezilmişlerdi. Sıralarının yanındaki koridorlara uzanmış olsalardı hayatta kalmış olabilirlerdi. Bu “ayıptı, gereksizdi” ve çocukların neden koridorlarda (sıraların arasında) olmadığını merak ettim. O an, çocuklara bir şeyin/eşyanın altına saklanmalarının söylendiğini bilmiyordum. Basitçe ifade edilirse, binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında bir yer, boşluk bırakırlar. Bu boşluk benim “hayat üçgeni” dediğim alandır. Nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa daha az ezilecektir. Nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve bu boşluğu kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar artar. Bir dahaki sefere televizyonda yıkılan bina izlerken gördüğün üçgenleri say. Her yerdeler. Yıkılan bir binada göreceğiniz en yaygın biçimdir.” Prefabrik Çelik Binalar deprem anındaki en güvenli yapılardır. Sebebi basittir; Çelik esner ve depremin zorlamasıyla hareket eder. Eğer Prefabrik bina çökerse geniş yaşam boşlukları oluşur. Ayrıca, çelik binalar daha az yoğunlukta yıkılış ağırlığına sahiptir. Tuğla binalar ayrı tuğla parçalarına ayrılacaklardır. Tuğlalar birçok yaralanmalara sebep olacaktır, ama (beton) bloklardan daha az ezilmiş vücutlar yaratırlar. “Depremde eğer Betonarme konutlarda oturuyorsanız bina yıkılmadan hayat üçgeni metodunu mutlaka uygulayınız”. Prefabrik – Çelik konutta oturuyorsanız “Depremde bulunduğunuz yere sıkıca tutunursanız,savrulma esnasında kafanızı sert bir yere çarpmaktan kurtulursunuz”. Japonya, Dünya’nın en çok yer sarsıntısı gören ülkesidir.Japon halkı yıllardır bu afet dolayısıyla binlerce insanını kaybetmiştir.Ama şimdi “7,9” şiddetinde deprem’de yaşasalar hiç kayıp vermeden atlatabiliyorlar.İşte bunun en büyük sebeplerinden biri inşa ettikleri konutların “ Prefabrik / Çelik Yapılar ” olmasıdır.

    4. Prefabrik / Çelik Yapı Sistemleri Avantajları

      Arsanız hazır mı?
      Fazla değil, en geç bir buçuk ay sonra taşının, modern bir villada yaşamanın keyfini sürmeye başlayın. Üstelik benzerlerinden kaliteli, güvenli ve hesaplı bir yuvanız olsun. YMP PREFABRİK size en uygun evi yapsın.

      HAFİF ÇELİK VİLLA, en gelişmiş prefabrike konut teknolojisi ve güncel gereksinimleri ön planda tutan mimari anlayışla tasarlanmış ve üretilmiş hazır konuttur. Dilerseniz kendi projelerinizi getirin, özel zevkinize uygun bir villayı dilediğiniz yerde, en kısa sürede, en uygun fiyatlarla edinin. HAFİF ÇELİK VİLLA konutta çağdaş çözümdür.

      Pratik, Hesaplı, Ekonomik
      Ağır İnşaat giderlerini ortadan kaldırır. Güçlü panel yalıtımı sayesinde büyük enerji tasarrufu sağlar.

      Uyumlu ve Esnek
      Büyük kentten kasabaya, dağ yamacından yaylaya, deniz kıyısından koruluğa, dilediğiniz yerde kurulur, dilediğiniz yere taşınır. Modüler prefabrike yapısı sayesinde dilediğiniz zaman dilediğiniz kadar genişletilebilir.

      Depremde Esner
      Tüm deprem riskleri dikkate alınarak geliştirilmiştir,depremde sadece esner.

      İklim Tanımaz
      Su basman dışında betona ihtiyaç göstermez, yaz kış her mevsim kurulabilir. Her iklim koşulunda, güvenle yaşanır.

      İçeride Konfor, Dışarıda Estetik
      Çağdaş yaşamın gereklerine göre tasarlanmış iç mekanlar ve gelenekselden post moderne kadar dış görünüş seçeneği sağlar.

      Yaşlanır, Yıpranmaz

    5. 1.ÇELİK YAPI SİSTEMLERİ NEDİR?

      Çelik yapı sistemler, özellikle yüksek maliyetleri ve uzun süreli yapım aşamalarından dolayı betonarme ve ahşap yapı sistemlerine alternatif ve uzun yıllardır tüm dünyada kullanılan yapı sistemleridir. Çelik yapı sistemlerinde amaç, düşük maliyetle, başta deprem gibi doğal afetlere karşı, güvenli, konforlu ve dört mevsim kullanılabilen konutlar üretmektir.

    6. 2.PREFABRİK YAPILAR NERELERDE KULLANILIR ?

      Çelik yapılar, konut apartman villa işyeri otel motel pansiyon hastane dershane alışveriş merkezi, fabrika, depo, vb. kısacası her türlü binanın yapımında kullanılır. Kullanım alanlarında hiçbir kısıtlama yoktur.

    7. 3.HAFİF ÇELİK VE AĞIR ÇELİK ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

      Hafif çelik; 3 kat bina yüksekliğine kadar ev tipi yapılarda, ağır çelik ise; 3 kattan daha yüksek gerek konut amaçlı gerekse işyeri amaçlı yapılarda kullanılır ikisi arasındaki fark sadece maliyettir. Özellikle çeliğin mukavemeti konusunda hiçbir fark yoktur.

    8. 4.ÇELİK YILDIRIMI ÇEKER Mİ?

      Hayır koruma tesisatı yıldırımı toprağa iletir.

    9. 5.ÇELİK ZAMANLA PASLANIR MI?

      Hayır yapılarda sıcak galvanizli çelik kullanılır. Galvanizle kaplanan çelik hiçbir şekilde paslanmaz.

    10. 6.ÇELİK DEPREME KARŞI DAYANIKLI MIDIR?

      Çelik betonarme binalara oranla 5 ila 10 kat daha hafiftir. Depreme karşı alınacak en büyük önlem binanın yükünü hafifletmektir. Çelik, yapıya gelen deprem enerjisini büyük ölçüde yutarak canınızı ve malınızı korur. Deprem tehlikesine karşı en güvenli yapı seçeneğidir.

    11. 7.ÇELİK EKONOMİK MİDİR?

      Evet fabrikasyon taşıyıcı elemanlar düşük fiyata yüksek kalite sağlayarak inşaat süresini azaltır, işçilik maliyetini düşürür, uzun ömürlüdür. Tamamıyla fabrikasyon üretimdir.

    12. 8.ÇELİK ZAMANLA EVE ZARAR VERİR Mİ?

      Hayır böceklenmez, zamanla sehim vermez, çalışmaz, yanmaz, sıcak galvanizli olduğu için de paslanmaz.

       

    13. 9.KONUT VE VİLLA EVLERİNDE SADECE BELLİ TİP PROJELER Mİ VARDIR?

      Hayır çok farklı mimari tasarımlar rahatça uygulanabilir. İsterseniz mevcut projelerimizden seçebilirsiniz, isterseniz size özel bir mimari proje çizdirebilirsiniz. Üstelik diğer firmalarda olduğu gibi ekstra bir ücret ödemeden yapıyoruz.

    14. 10.EVİN TEMELİNİ SİZ Mİ YAPTIRIYORSUNUZ?

      Evin su basman betonunu YMP PREFABRİKİN size verdiği proje doğrultusunda siz attırıyorsunuz. Ya da isteğiniz doğrultusunda taşeron firmalarımıza yaptırıyoruz. Su basman; yerden min. 50cm projenize göre demirli ya da demirsiz olarak yapılmaktadır. Düşük maliyetlidir.

    15. 11.KONUT VE VİLLA EVLERİNİN YAPIM TEKNİĞİ NASILDIR?

      Hafif galvanizli paslanmaz çelik taşıyıcı sistem kullanılır.

    16. 12.KONUT VE VİLLA EVLERİNİN MALİYETİ NE KADARDIR?

      Sizin seçtiğiniz projeye göre değişir, fakat aynı büyüklükte ve aynı kalitede betonarme bir evden daha ekonomiktir.

    17. 13.KONUT VE VİLLA EVLERİ KAÇ KATLI OLABİLİR?

      En uygun ve ekonomik çözümlere 1 yada 2 katta ulaşılmaktadır. Çok daha yüksek katlı yapılarda çelik konstrüksiyon maliyeti yükseleceği için metrekare maliyeti de yükselmektedir dolayısıyla 2 kata kadar çok daha ekonomik olmaktadır.

    18. 14.ISITMA MEKANİK VE ELEKTRİK TESİSATI NASIL OLMALIDIR?

      Bulunduğunuz yere göre doğal gaz LPG akaryakıt veya klima kullanılabilir. Mekanik ve elektrik tesisatı boruları, tavan ve duvar içerisinde proje aşamasında belirlenerek monte edilir.

    19. 15.EV YAPILDIKTAN SONRA DUVARLARIN YERLERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR Mİ?

      Sadece taşıyıcı olmayan duvarlarda istediğiniz değişiklik yapılabilmektedir.

    20. 16.ŞÖMİNE VE BARBEKÜ YAPILABİLİYOR MU?

      Evet, şömine ve barbekü, çelik taşıyıcı sistemin etkilenmemesi için gerekli ısı yalıtımı uygulanarak yapılabilmektedir.

       

    21. 17.KONUT VE VİLLA EVLERİ NE KADAR ZAMANDA BİTİYOR?

      Su basman betonu döküldükten sonra evinizin büyüklüğüne göre 1 ile 4 hafta içinde bitiyor. Binanın yerine montajı zemin betonunun teslim edilmesinden itibaren 10 – 30 gündür.

    22. 18.BİNALARIN YAPILMASI İÇİN RUHSAT GEREKLİ MİDİR?

      Binanın yapılabilmesi için bağlı bulunduğunuz belediye ile görüşmeniz gerekmektedir. Belediyenin  inisiyatifindedir. 

    23. 19.RUHSATI SİZ Mİ ALIYORSUNUZ?

      Ruhsat ve yasal izinler müşterinin sorumluluğundadır ruhsat almak için mimari, elektrik mekanik proje ve zemin etüdü müşteriye aittir.

    24. 20.TÜRKİYE NİN HER YERİNE MONTAJ YAPILABİLİR Mİ?

      Evet, Türkiye’nin her yerine ve yurt dışına hizmetimiz vardır.

    25. 21.MONTAJ ŞEHİR DIŞINA YAPILACAKSA İLAVE MASRAF NE OLUR?

      İstanbul dışı montajlarda montaj elemanlarının yeme ve konaklama bedelleri müşteriye aittir montajlar binanın büyüklüğüne bağlı olarak 4 işçi ile en az bir hafta sürmektedir işçilerin konaklaması için pansiyon ayarında bir konaklama mekanı yeterlidir.

    26. 22.FİYATLARA NELER DAHİLDİR?

      Fiyatlarımıza binaların imalatı montajı bina içi her türlü tesisat iç-dış boyası kapılar pencereler camlar banyonun vitrifiyeleri musluklar anahtar ve prizler dahildir anahtar teslimi fiyatlarımıza ise temel betonu zemin kaplamaları nakliye ve işçi giderleri de dahil edilecektir.

    27. 23.MÜŞTERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLER NELERDİR ?

      Zemin betonu ve her türlü hafriyat ve her türlü çevre düzenleme işleri, zemin ve duvar kaplamaları,   (şap seramik fayans halı vs.) bina harici dış bağlantıların yapılması (elektrik pis su temiz su) belediyeden alınması gereken müsaadeler ve ruhsat işleri, ısıtma ve soğutma tesisatları (kalorifer klima vs.) İstanbul dışı montajlarda montaj ekibinin konaklama ve yemek bedelleri malzemenin nakliye ve nakliye sigortası müşterimize aittir.

    28. 24.BİNALARIN SOĞUK VE SICAĞA KARŞI YALITIMI NASILDIR ?

      Binalarımızda duvarlarımızda ve çatıda 10cm izolasyon yapılmaktadır kışın sıcak yazın serin olmaktadır. Binanın yapılacağı bölgenin iklim şartları dikkate alınarak izolasyonu değiştirilebilmektedir.

    29. 25.DUVAR KALINLIĞI NEDİR?

      Konut ve villa yapılarda standart duvar kalınlığı 13 cm olup isteğe ve iklim şartlarına göre değişebilmektedir.

    30. 26.ÖDEME ŞEKLİ NEDİR?

      Sözleşme tarihinde %50 peşin kalan bakiye, malzeme sahaya indiğinde %25 peşin kalanı ise iş bitimi peşin olarak alınır. Alternatif ödeme planları üzerinde karşılıklı görüşülmektedir. İmkanlar dahilinde ödeme koşullarında siz değerli müşterilerime yardımcı olmaya çalışmaktayız.

    31. 27.FİYATLARA DAHİL OLAN VE OLMAYAN İŞLER NELERDİR VE YAKLAŞIK MALİYETLERİ NE KADARDIR?

      Anahtar teslim için projeye uygun ürün ve malzeme seçimi müşteri ile birlikte yapılmaktadır. Fiyatlandırma; seçilen ürün ve malzemelere uygun olarak oluşturulmaktadır.

    32. 28.ÇELİK KONUTLAR YAPININ NET KULLANIM ALANINI AZALTIR MI?

      Hayır azaltmaz. Aksine taşıyıcı sistemi betonarme olan bir yapıya oranla %10 net alan kazanımı sağlar.

    33. 29.SOĞUK BÖLGELER İÇİN ÇÖZÜMÜNÜZ NEDİR?

      a.Alternatif: Dış duvarların kalınlaştırılması. Tavan izalasyonunun kalınlaştırılması

      b.Alternatif: Binanın Dışına ilave kaplama yapılması (Mantolama, PVC sihiding vs..)

      c.Alternatif: Çatı kaplamasının değiştirilmesi (Osb + Mebran + Shingle) yapılması

    34. 30.TESLİM SÜRENİZ NEDİR?

      Ortalama 100 m2 tek katlı bir bina o anki üretim durumumuza göre 10 gün ile 15 gün arasında imalat tamamlanır, sevke hazır hale getirilir. Sevkiyattan ve Zemin betonu tarafımıza teslim edildikten sonra 10 günde binanın montajı tamamlanır.

    35. 31.KULLADIĞINIZ MALZEMELERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

      Web sitemizin Teknik özellikler kısmından görebilirsiniz.

    36. 32.ÇELİK KONUTLAR SADECE YAZLIK AMAÇLI MIDIR?

      Çelik konutlar 4 mevsim kullanıma olanak sağlayacak bir yalıtım sistemi ile donatılmıştır. Her iklim şartlarına uygun bina üretilmektedir.Yapıların kurulacağı yerin iklim özellikleri dikkate alınarak üretim yapılmaktadır.

    37. 33.WC VE BANYOLARDA SERAMİK UYGULANABİLİR Mİ?

      Betonarme binalarda yapılan tüm uygulamalar Çelik binalarda da yapılabilir.

    38. 34.DUVARA PANO ASILABİLİR Mİ?

      Duvarlar panel sistem olduğu için bu uygulama çivi yerine vida ile yapılabilmektedir.

    39. 35.ÇELİK KONUTUMUN BOYASINI YENİLEME SIRASINDA KENDİM YAPABİLİR MİYİM?

      Betonarme binalarda olduğu gibi çok rahat çelik binanızı kendiniz de boyayabilirsiniz.

    40. 36.İKİ KATLI YAPILARDA ARA KAT SALLANMA YAPAR MI?

      Bu binaların statik hesapları ilgili standartlara (TS 648,TS 498,TS 11.372 vb) ve yönetmeliklere göre yapılmaktadır. Proje esnasında hesap mümkündür. Kullanılan ara kat şaseleri ve çeliğin kalitesi ile üretim deneyimimiz sayesinde ara katlarda sallanma, ses, çıtırtı v.b. olumsuzluklar yaşanmamaktadır.

    41. 37.ALDIĞIMIZ BİNA DAHA SONRADAN SÖKÜLÜP BAŞKA BİR YERE KURULABİLİR Mİ? NE MALİYET GETİRİR?

      İstediğiniz yapının özelliğine göre değişkendir. Konut ve villa yapılarımız sabit ve kalıcı olarak tasarlanmıştır. Prefabrik yapılar istenildiğinde sökülüp tekrar kurulabilir. Sadece sökme maliyeti, yeniden montaj maliyeti ve boya maliyeti oluşur. Yapılarda istenildiği takdirde her türlü tadilat mümkündür.

    42. 38.ÇELİK KONUTLARIN ÇEVREYE VE İNSANA HERHANGİ BİR ZARARI VAR MIDIR?

      Kesinlikle yoktur. Kullanılan tüm malzemeler TSE şartlarına uygun olarak üretilmektedir. Ayrıca üretimlerimizi başta AB üyesi ülkeler olmak üzere dünyanın her yerine ihraç ettiğimizi göz önünde bulundurursanız, ülkemizdeki standartlar haricinde dünya ülkelerinin üretim standartlarına uymak zorunda olduğumuzu görebilirsiniz. Bu üretim standartları haliyle sadece yurt dışı için değil ülkemizde uygulamasını yaptığımız projeler içinde geçerli oluyor.

    43. 39.DEPREME DAYANIKLILIK AÇISINDAN ÇELİK KONUTLARIN DURUMU NEDİR?

      Çelik konutlar 1. Deprem bölgesi şartları göz önünde bulundurularak üretilir.

    44. 40.BOYA RENGİNİ KENDİM SEÇEBİLİR MİYİM?

       İstediğiniz rengi seçebilirsiniz.

    45. 41.BİNANIN NAKLİYESİ HANGİ ARAÇLARLA YAPILMAKTADIR?

      Nakliyesi kamyon, tır, gemi, tren veya kargo uçakları ile yapılmaktadır.

    46. 42.BİNA ZEMİNDE NEREYE VE NASIL MONTE EDİLİR?

      Ön üretimli hafif çelik yapılar önceden hazırlanmış beton zemin üzerine monte edilir. Çelik yapıların beton zemine montajı ankrajlarla veya çelik dübellerle yapılmaktadır. Böylece bina ile beton birlikte hareket etmektedir.

       

    47. 43.İstediğim Projenin uygulamasını yapabilir misiniz?

      İstediğiniz proje bizim standart aks ölçülerimize uyduğu sürece yapılabilir.